您当前所在的位置:首页  人才队伍  新世纪优秀人才

石峰 教授

2007年于清华大学获得博士学位。研究生期间曾赴以色列耶路撒冷希伯莱大学赴德国Muenster大学进行合作研究;2007-2008年在德国马普高分子所进行博士后研究工作。主要研究方向为宏观超分子组装,致力于阐释材料领域的界面-界面相互作用,发展制备体相超分子材料的新途径。目前在Adv. Mater., Angew. Chem. Int. Ed.等期刊发表论文90余篇,授权专利6项,所有发表论文SCI他引5000余次。曾获得国家自然科学基金委“杰出青年科学基金”,“优秀青年科学基金”,北京市杰青,教育部霍英东基金等项目资助;入选“万人计划”科技创新领军人才,教育部首届青年长江学者,教育部新世纪人才,北京市新星计划等人才计划。

Prof. Feng Shi obtained his PhD (2007) from Tsinghua University. He joined exchange plan for cooperative research in University of Muenster (2002) and in Hebrew University of Jerusalem (2004). He did post-doc work in Max Planck Institute for Polymer Research (2007-2008). His research interest is Macroscopic Supramolecular Assembly, which has been applied to interpret ubiquitous interfacial non-covalent interactions at macroscopic scales in material science and to develop new solutions to fabricating supramolecular bulk materials. Now he has over 90 publications on journals such as Adv. Mater., Angew. Chem. Int. Ed. etc. with an SCI citation over 5000 (until 2020.9), and 6 authorized patents. He has been awarded with grants such as the National Science Fund for Distinguished Young Scholars; the National Science Fund for Excellent Young Scholars; Distinguished Young Scientist of Beijing Municipal Natural Science Foundation; Young Scientist Award of Fok Ying Tung Education Foundation, Ministry of Education etc. He has been elected as Leading Scientists of Ten Thousand Talent Program, Young Chang Jiang Scholars, New Century Excellent Talents in University (2011), and Beijing Nova Program etc.