您当前所在的位置:首页  人才队伍  新世纪优秀人才

袁其朋 教授

教育部长江学者特聘教授,教育部新世纪优秀人才,北京市百名科技领军人才,享受国务院政府津贴。在应用基础、技术创新及成果转化等方面成果突出,提升了国内植提行业的水平,发展了合成生物学领域构建高效细胞工厂的新方法,具有较高的国际影响力,形成了创新型基础研究与成果转化并重的特色。先后负责国家高技术研究发展“863”计划3项,国家重点研发任务1项,国家自然科学基金项目9项、国家国际科技合作专项项目2项、北京市教委及科委项目2项、香港创新工业署项目5项及多项企业合作课题。在Nat. Commun., Angew. Chem. Int. Ed., Metab. Eng., Chem. Soc. Rev.等期刊发表SCI论文400余篇(引用10454次,h指数50),申请PCT专利4项(授权1项)、中国发明专利90项(授权48项)。以第一获奖人获国家科技进步二等奖1项、省部级科技进步一等奖2项及二等奖2项。多项成果实现工业化生产,创造了良好的经济效益。

Qipeng Yuan, Yangtze River Scholar Distinguished Professor of the Ministry of Education, New Century Outstanding Talents of the Ministry of Education, one of Beijing's top 100 science and technology leaders, enjoys government subsidies from the State Council. Outstanding achievements in application foundation, technological innovation and achievement transformation have improved the level of the domestic plant extract industry and developed a new method for constructing efficient cell factories in the field of synthetic biology. It has a high international influence and has formed an innovative foundation. Responsible for 3 national high-tech research and development 863 projects, 1 national key research and development task, 9 national natural science fund projects, 2 national international science and technology cooperation special projects, 2 Beijing Municipal Education Commission and Science Commission projects, Hong Kong Innovation 5 projects of the Industry Department and a number of corporate cooperation topics. Published more than 400 SCI papers (10454 citations, h index 50) in Nat. Commun., Angew. Chem. Int. Ed., Metab. Eng., Chem. Soc. Rev. and other journals, applied for 4 PCT patents (1 authorized), and 90 Chinese invention patents (Authorize 48 items). As the first prize winner, he won 1 second prize of National Science and Technology Progress Award, 2 first prizes of Provincial and Ministerial Science and Technology Progress Award and 2 second prizes. A number of achievements have realized industrialized production and created good economic benefits.