您当前所在的位置:首页  人才队伍  杰出青年基金

闫寿科 教授,博士生导师

闫寿科,教授,博士生导师。1985年毕业于曲阜师范学院获学士学位,同年考入中国科学院长春应用化学研究所攻读硕士学位,1988年获理学硕士学位后在中国科学院长春应用化学研究所从事研究工作。1993-1996年在德国多特蒙德大学(Dortmund University)攻读中科院长春应用化学研究所和德国多特蒙德大学联合培养博士学位,获得博士学位后在德国多特蒙德大学化工系以固定研究人员身份从事研究工作。2001年获中国科学院百人计划资助回国,在中国科学院化学研究所任研究员。现在北京化工大学材料科学与工程学院从事教学和科研工作,研究方向是聚合物结构与性能。作为项目负责人承担过国家自然科学基金重点项目、面上项目、杰出青年科学基金项目等。近几年在一系列重要国际学术期刊(如 Angew. Chem. Int. Ed.,J. Am. Chem. Soc.,Adv. Mater.,Adv. Funct. Mater.,Macromolecules 等)发表论文130余篇、出版专论3章,申请发明专利2项。

Yan Shouke received a B.S. from Qufu Normal University in 1985 and then completed his M.S. in Polymer Science at the Changchun Institute of Applied Chemistry, the Chinese Academy of Sciences (CIAC-CAS) under the guidance of Prof. Enle Zhou. After completing his M.S. study, he joined the CIAC-CAS as an Assistant Professor and then earned his Ph.D. in Polymer Science at the CIAC-CAS under the joint guidance of Prof. Decai Yang and Prof. J. Petermann (Dortmund University, Germany) through a sandwich program between the CAS and the Max Planck Society. He then took a position on the research staff at Dortmund University under the direction of Prof. J. Petermann. In 2001, he returned to China through the Hundred Talents Program, to become full Professor at the Institute of Chemistry, the Chinese Academy of Sciences (ICCAS). He has been recognized with several honors, including the Excellent Hundred Talents Award and an NSFC Outstanding Youth Fund Award. His current research involves surface-induced polymer crystallization, orientation-induced polymer crystallization, and phase transitions of crystalline polymers.