您当前所在的位置:首页  人才队伍  杰出青年基金

刘振宇 教授,博士生导师

刘振宇,教授,博士生导师。美国匹兹堡大学博士(1988),美国西弗吉尼亚大学博士后(1988-1995)。1995-2006年任中科院山西煤化所研究员、博士生导师,曾任煤转化国家重点实验室主任;2007年至今任北京化工大学教授,任第12届全国政协委员、第12届北京市政协委员、北京市人民政府参事。主要从事煤洁净转化和燃煤污染控制研究。曾任科技部973煤炭分级转化项目首席科学家、 Fuel Processing Technology 远东地区主编。现任《北京化工大学学报(自然科学版)》主编、《化工学报》和《燃料化学学报》副主编,《煤炭转化》编委会主任。发表学术刊物论文300余篇(国际刊物160余篇)、获国家发明专利授权50余件。曾获国家杰出青年基金资助、美国化学家学会基金会杰出博士后奖、美国李氏基金会杰出贡献奖、香港求是科技基金会杰出青年学者奖、美国化学会燃料化学分会Glenn Award

Liu Zhenyu received a PhD degree in Chemical Engineering from University of Pittsburgh (USA) in 1988. He was a postdoctoral fellow and research associate in West Virginia University (USA) during 1988-1995, professor in the Institute of Coal Chemistry (ICC), Chinese Academy of Sciences during 1995-2006, and has been a professor in Beijing University of Chemical Technology since 2007. His research interests are in the fields of coal chemistry, conversion of coal to fuels and chemicals, and post-combustion emission control. He was a regional editor of Fuel Processing Technology (Elsevier), is the editor of the Journal of Beijing University of Chemical Technology (Natural Science Edition), associate editor of Journal of Fuel Chemistry and Technology (Chinese) and Journal of Chemical Industry and Engineering (Chinese), and director of the editorial board for the journal of Coal Conversion (Chinese). He has published more than 300 academic articles in peer reviewed journals and has been awarded more than 50 Chinese patents and received a number of academic recognitions from USA, Hong Kong and China, including Outstanding Young Scientist, Qiushi Sci.&Tech. Foundation (Hong Kong) and the Glenn Award of the Energy and Fuels Division of the American Chemical Society.