美国加州大学洛杉矶分校Ohyun Kwon教授应邀来实验室交流访问

来源:本站       责任编辑:宋宇飞

2016年9月21日,应化工资源有效利用国家重点实验室宋宇飞教授邀请,美国加州大学洛杉矶分校(UCLA)化学系终身教授Ohyun Kwon教授来实验室进行了为期一天的学术访问,来自实验室的40余名师生代表参加了交流。

Ohyun Kwon教授1998年于美国哥伦比亚大学获得博士学位,师从著名有机合成**Samuel J. Danishefsky。在哈佛大学完成博士后工作以后,Ohyun Kwon教授于2001年在美国加州大学洛杉矶分校(UCLA)开始了她的独立研究工作。她发展的以三价膦化合物作为小分子催化剂的方法学体系,受到科学家对这一领域的重新关注。

在21日上午的报告中,Ohyun Kwon教授便以“有机膦和有机膦催化”为题,向大家介绍了她的课题组近些年在这一新颖的研究领域所取得研究成果。经过长达十余年研究,她利用自己发展的有机方法学,不仅实现了一些结构复杂的天然产物分子的全合成,而且获得了结构多样的化合物库用于抗癌药物的筛选,并取得了突破性成果。在之后的提问和交流环节,她与本实验室教师就感兴趣的科学问题进行了热情深入的交流和讨论。Ohyun Kwon教授对科学研究执着的精神、严谨的思维以及出色的研究成果,给前来交流的师生留下了深刻印象。

Biography:

Ohyun Kwon received her BS and MS in chemistry (with Eun Lee) from Seoul National University in 1991 and 1993, respectively. She came to the US in 1993 and obtained her PhD (with Samuel J. Danishefsky) from Columbia University in 1998. After a postdoctoral stint in the laboratory of Stuart L. Schreiber at Harvard University, she began her independent career in 2001 as an Assistant Professor at the University of California, Los Angeles (UCLA). In 2008, she was promoted to Associate Professor with tenure at UCLA and Full Professor in 2013. Her research involves the chemistry of nitrodienes, the development of chiral phosphines, phosphine-mediated and -catalyzed reactions and their application to natural product synthesis and chemical biology.